Wednesday, 20 April 2011

KERAJAAN KELANTAN BELI AIR DENGAN TERENGGANU?... ANIZAM SILA JAWAB.

ehsan dari : http://yuseriyusoff.blogspot.com/2011/04/kelantan-beli-air-dengan-terengganu.html


Bila kita kata Kelantan ada masalah air yang tahap kronik, ramai yang marah. Ramai yang kata kita fitnah untuk memburuk-burukkan PAS Kelantan. Walhal itu adalah hakikat yang harus ditelan oleh 1.9 juta rakyat Kelantan yang terus menerus dibelenggu masalah air.

Penduduk di Semerak yang terletak di hujung  daerah Pasir Puteh dan bersempadanan dengan Besut ini sehingga ke hari ini terus dihimpit masalah ketiadaan bekalan air yang sempurna. Belum dikira Machang dan kawasan-kawasan yang lain.

Dan ia bukan masalah baru, malah sudah berlarutan dalam tempoh masa yang agak lama. Ini semua disebabkan kegagalan PAS Kelantan menjalankan tanggungjawab mereka dengan sempurna. Buat masa ini syarikat Bekalan Air Kelantan (AKSB) mendapatkan bekalan dari loji Rawatan Air Merbau Chondong untuk keperluan penduduk Semerak.

Malah melalui loji ini juga digunakan untuk menyalurkan bekalan air kepada seluruh Pasir Puteh dan Machang. Sebab itu kadang-kadang penduduk Semerak kejap dapat air, sekejap tiada bekalan air. Kerana loji ini tidak mampu menampung keperluan untuk 3 buah kawasan.

.

Dalam tempoh 21 tahun memerintah, mereka gagal malah meminta lagi tempoh 17 tahun untuk menyelesaikan isu air. Jika dicampur 21 + 17 = 38. Ini bermakna rakyat Kelantan perlu melalui tempoh 38 tahun pemerintahan PAS untuk dapat air yang sempurna.

Disebabkan isu air menjadi mimpi ngeri PAS Kelantan sekarang ini, maka tindakan untuk menyelamatkan diri perlu dilakukan, jadi mereka bertindak mengadakan rundingan dengan kerajaan Terengganu untuk membeli  5 juta liter air sehari dari daerah Besut untuk dibekalkan kepada penduduk Semerak.

Langkah ini dimaklumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerja Raya, Ultiliti dan Alam Sekitar Kelantan Mejar (B) Dato Mohd Aznizam. Perkara ini dimaklumkan selepas mesyuarat exco baru-baru ini.

Dan saya percaya kos untuk membeli setiap liter air ini adalah dengan menggunakan sumbangan kerajaan pusat sebanyak RM19 juta pada 10 April yang lalu. Yang disalurkan melalui Pengerusi Majlis Tindakan Pembangunan Negeri Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Sebab sumbangan inilah baru kerajaan PAS Kelantan dapat mencari penyelesaian yang berbentuk sementara.  Kalau tanpa bantuan yang disalurkan, usah mimpi masalah air akan diselesaikan.

Mereka lebih mengutamakan projek ladang rakyat, kambing dan bazar yang boleh memberi keuntungan kepada anak beranak mereka.


No comments:

Post a Comment